Wednesday, January 4, 2017

The new me..Cik Ayu

Ada org tanya..macam mana aku bukak hati tuk terima jodoh aq skg..senang citer move on laa..
Huhu..well at first..it wasnt easy..2 tahun tutup mata..tutup hati..pendam perasaan..
Smpi kwn baik aq tegur..tiba masa tuk aq bukak hati..
Masa tu rasa macam was2..mcm masih menaruh harapan..tp ta sure..sama ada hati atau memori yg taruh harapan..
Aq tggu lagi..tanya hati betul2..then yup..aq try move on..
Kenal hati budi seseorg..pd masa yg sama rasa was2 tu sentiasa dtg..perasaan insecure tu slalu ketuk hati..
Smpi si dia tanya soalan cepumas seawal pkenalan 2 bulan..
Masa tu hati daa berbelah bahagi..and the moment i said yes..i told myself..get ready to be hurt again..
2 years we tryin to get know each other..
And when he ask again that soalan cepumas..without doubt..i said yes..again..
That moment..i told to myself..lets keep this journey on..build some memories with this guy..
Alhamdulilah..da bertunang daa pun..
Aku tak taw macam mana na cakap..mcm mana Allah aturkan perancangan hidup aq..
Tapi..setakat ni..Allah telah aturkan yg terbaik..dan aq terima dengan redhanya..
Akan ada insan yg dtg dan pergi dalam hidup kita..dan sentiasa meninggalkan kesan dlm hidup kita. Terpulang pd kita sama ada na terima atau tidak kesan kehadiran insan tsebut dlm hidup kita.

#sepatahduakata #cikayubermadah

🤗🤗🤗🤗

Sunday, November 23, 2014

Thanks for being there..

Assalamualaikum..

         Sahabat insan yang mungkin paling rapat dengan kita selepas keluarga. No..its too cliche..



Cik Ayu just na ucap kan terima kasih, atas pengorbanan En Student..melayan kerenah Cik Ayu time Cik Ayu depressed. Yes..im depressed.

         Terlalu banyak masalah, cabaran dan dugaan yang Cik Ayu hadapi sekarang sehingga Cik Ayu tak mampu berfikir, apa langkah seterusnya. Apa yang perlu Cik Ayu buat, dengan siapa Cik Ayu boleh kongsikan semua ni..sehingga Cik Ayu lupa..sebenarnya ada sahaja insan disisi Cik Ayu, yang boleh bantu..dan sudi menemani Cik Ayu ketika susah dan senang.


     Well.. i'm a positive person..kebiasaannya Cik Ayu yang akan menasihatkan kawan-kawan Cik Ayu..pastikan dorang tak terbeban dengan masalah diorang dan share dengan Cik Ayu.

 Tapi mungkin..Cik Ayu terlupa..macam mana nak berkongsi masalah dengan orang lain..terlalu kerap menyelesaikan masalah orang lain sehingga lupa cara nak menyelesaikan masalah sendiri. Hmmph..and i'm depressed.

         Cik Ayu mula diam..menangis sorang diri. Termenung. sambil terfikir..apa yang dah terjadi sebenarnya..kenapa Cik Ayu macam ni..bukan Cik Ayu boleh bangkit ke?


    Puas melayang kan persoalan pada diri sendiri. Bukan jawapan yang dapat..makin bertambah pula soalannya.

      Hmmp..but semalam..En Student hantarkan bantuan. Dia cuba sedaya upaya bangkitkan Cik Ayu semula. ALhamdulilah..i think i manage to overcome my depression..

    Memang masalah belum selesai lagi..tapi sekurang-kurangnya..beban kemurungan tu da hilang..alhamdulilah,..

      Sekali lagi..terima kasih En Student..terima kasih..

Monday, September 29, 2014

Flashback..throwback

Assalamualaikum..

Dear God-Avenged Sevenfold


A lonely road, crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there
Back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of you
Is to hold her when I'm not around
When I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
'Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again, oh no...
Once again

There's nothing here for me, on this barren road
There's no one here while the city sleeps
And all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of you
Is to hold her when I'm not around
When I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
'Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again, oh no...
Once again

Some search, never finding a way
Before long, they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in, to selfish ways
And how I miss someone to hold
When hope begins to fade...

A lonely road, crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of you
Is to hold her when I'm not around
When I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
'Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again, oh no...
Once again

Kadang Cik Ayu terfikir sendiri, kenapa baru sekarang..persoalan dan jawapan muncul pada waktu yang sama.
Tapi tape..insyallah Cik Ayu akan hadapi semua ni dengang hati terbuka. Lagipun..buat masa ni,,kami selesa dengan status sekarang. Tidak berharap dan tidak bagi harapan.

Tipu kalau ckp Cik Ayu tak berharap..ye Cik Ayu sama je dgn kaum Hawa diluar sana. Perlukan perlindungan, kasih sayang dan belaian kaum Adam. Tapi..mungkin akan ambil masa.

Terluka? Tak,,dah hilang da perasaan tu..sekarang lebih kepada berhati-hati. Bimbang terluka..dan berserah pada Takdir. itu yang sepatutnya kan..

Bila Cik Ayu imbas kembali..beberapa tahun lepas..saat yang mungkin Cik Ayu takkan lupe..banyak. Ya rindu jugak..tapi ta mampu na tafsirkan perasaan sekarang. Bercelaru. Berhati-hati. Bimbang. Macam2 lagi.

Kalau ditakdirkan kami bersama..adakah dia akan pergi lagii..mcm dulu? Dan kalau dia pergi..mampu lagi ke Cik Ayu hadapi smua tu..cukup dengan peristiwa lepas..Cik Ayu hampir 'hilang' memori 3 tahun bersama dia. Puas Cik Ayu recall..but still,,mind set da sruh lupakan time tuu..

Hmmph..apa langkah seterusnya..tunggu perancangan dari Allah swt..Dia lebih mengetahui segalanya..

Jom..layan lagu ni jap Karina - Slow Motion

Tuesday, September 23, 2014

#kerjagila Melaka

Woots-woots..

Assalamulaikum dear bloggers..
hehehe..
Tiba2 timbul plak kerajinan tuk update kat blog nii...huhuh
Jangan tegur nape blog ni jarang hupdate ye..Cik Ayu bz..hehe

Okess..just na share 14-18/9/14 yang lepas Cik Ayu menjadai wakil MARA negeri Johor untuk Sukan MARA seMalaysia 2014 dalam permainan Bola Jaring..

yup..we ollss ta menang..hahah
jangan tanya kenapa..still frustrated lagi sbb ta menang
hahha

Okess..heheh..cik ayu na share gak..pengalamn berjalan2 kat Melaka. Haha..pengalaman yang sangat menarik..sebab kwn Cik Ayu..En Amirza..sanggup datang dari Batang Berjuntai, Selangor ke Alor Gajah, Melaka..semata-mata na hangout kat Bandar Melaka.

Memang kerja gila..
Memang best..tataw na ckp cmne..mmg teruja gilerr..hahaha..soo..malas na citer panjang..
Jom usha gambar Cik Ayu yeee...





 okess..ni kitorg gigihkan diri berjalan kaki dari Taming Sari ke Kota A Famosa. Haha..syukur cuaca ta berapa panas..tapi agak panas jugak lerr..hahaa..na berjalan2 punya pasal sanggup..hehe


Ni kitorg singgah kat Dataran Pahlawan Mall..makan sat.
.ikut hati na ajak mmber ni gi Mahkota Parade,,hahha
Kat Kota A Famosa..muke mmber da exhausted giler.
.hahha penat menapak


hahah..kat Taming Sari..muke mmber da cuak..haha gayat!
and cik ayu..hahah sgt2 terujaaa!
Sempat snap pic..
thx jurugambar..heheh





Makan kat Pantai Klebang...tempat yg banyak bas tuu..heheh..
sebelum abam student ni balik ke selangor semula..
Ok..En Amirza..tq so much sudi bwk Cik Ayu jalan2 kt Melaka yee..hahah
ni MEMANG KERJA GILA..
btw..still enjoy..
thxxxx



Wednesday, September 3, 2014

Setelah bertahun.

Assalamualaikum..

Tak sangka kan,,,setelah lama berjuang,setelah bertahun,,akhirnya Cik Ayu kecundang. Penat..susah payah bangkit dari kelemahan diri sendiri..tapi disebabkan satu CONFESSION Cik Ayu terjatuh lagi, hampir kecundang. Tersadung dek kelemahan diri. Aishhh..penat jadi lemah tau.

Haha..mesti korang tak paham apa yang Cik Ayu bebelkan ni. Takpe...post ni hanya tuk Cik Ayu sorang je yang paham. korang sekadar baca shj. Hehe..sori la kalau kandungan post ni buat korang migrain, sbb ta paham ape yg Cik Ayu cuba sampaikan.

Cik Ayu kalah,,kalah dengan permainan yang Cik Ayu cipta sendiri..2 tahun..mungkin hampir 3 tahun, Cik Ayu hidup dalam kekuatan yang buat Cik Ayu terus kuat. Kuat bukan kerana unsur positif. Lebih kepada negatif, mungkin.

EGO. Ya..ego lah kekuatan Cik Ayu, gadis yang sentiasa berani..sentiasa menyahut cabaran ni hidup berlandaskan EGO, pantang dicabar, pantang dikalahkan, EGO Cik Ayu bantu Cik Ayu tuk hadapi semua dengan tenang, mungkin.

Tapi..disebabkan satu CONFESSION, disebabkan satu kejujuran. Cik Ayu tersadung, EGO yang Cik Ayu banggakan pun tak dapat tolong Cik Ayu. Ternyata, Cik Ayu hidup dalam kepuraan. Pura-pura kuat,pura-pura hebat..pura-pura mampu hadapi semua. Padahal, EGO yang buat semua tu...bukan Cik Ayu.

EGO.JUJUR. Mungkin Cik Ayu tersilap pilih jalan. Cik Ayu sepatutnya hadapi ni semua seikhlas hati, hadapi dengan kejujuran. Kerana itu adalah jalan yang sebaiknya. cemburu kata cemburu. Rindu kata rindu. Benci kata benci. Cik Ayu tak patut berlagak neutral, tak perlu rasa semua okey.

Manusia dicipta penuh dengan perasaan,emosi. Cik Ayu patut gunakan semua tu. TAPI tak, Cik Ayu pilih tuk jadikan hati ini kering. Tiada perasaan. Berlakon dan terus berlakon. Konon kuat. Boleh hidup sendiri.

Lumrah wanita perlukan perlindungan, bukan sahaja dari ALLAH, juga dari khalifah Allah, ADAM. Tapi EGO menghalang semua tu. Hati ni tak sanggup,,kononnya...terima mana-mana lelaki. Sebab EGO ni berkata AKU BOLEH HIDUP SENDIRI. 

SENGAL. Ya..statement terbaik tu Cik Ayu yang kuat ni..hahah..serve u right. Terima lah semua ni Cik Ayu.

Dan buat jejaka diluar sana..bukan Cik Ayu nak berbangga diri...Cik Ayu memang sukar didekati,mungkin ada yang tak boleh terima dengan perangai Cik Ayu. Cik Ayu faham..maaf EGO Cik Ayu masih menguasai.

Doakan yang terbaik tuk Cik Ayu.

Dan buat awak yang try saya..saya minta maaf sebab kecewa kan awak, bukan niat saya, tapi lebih elok mcm ni dari awak berterusan sakit hati. maaf, awak tak dapat bukak pintu hati saya, tapi saya pasti ade org lain yang akan berjaya curi hati awak. maaf jika perkenalan singkat kita buat awak lagi sakit. Maaf lagi sekali.

Friday, April 4, 2014

Nama Aku ROI

Assalamualaikum..cabaran ke 3 cerpen 20 minit AyuDania! Nak realisasikan watak untuk En Amir kite! Peringatan, cerita ini tiada kena mngena antara hidup dan mati, semua jalan cerita yg ditulis hanya imaginasi penulis semata. So,,lets enjoy. –Roi-

-Roi-
                Nama aku Roi. Nama panjang aku, Mohd Hattan Al-ayubi bin Hassan. Smart kan nama aku? Dari mana munculnya nama Roi? Korang kena tahu gaya hidup aku, baru la tau dari mana asal nama Roi tu.
15 tahun yang lalu.. (current age 30) aq antara budak2 sukan yang cukup hot. “Roi, turun training petang ni!” jerit Kucai.
“argghh..aku malas, korang training je dulu..aku posisi aku ta penting sangat” kadang2 penat training..maklumlah,,antara calon pemain harapan sekolah.
“Ko jangan, Roi..posisi ko penting..hangus kitorg lau kau tade..” pujuk Kucai.
Aku tak boleh buat ape,,,dia da pujuk aq..aq senyum je lah sambil jawab “Kalau aq free, aq datang” haa,,Nampak ta..ayat budak hotsetapp ko..hahha
Petang tu aq turun training cam biasa. Aq tengok budak2 ni ta warm-up pon. Sibuk main2. Aku benggang tol.
PRIITTTT. !!
Saja aq tiup wisel. “Korang kalau na turun training, buat cara training..ni sibuk plak main kejar2..ape hal?”
“sori ar Roi..budak2 ni bukan na dengar cakap aku..”Limau ke depan jelaskan situasi.
“Mana dorang nak dengar cakap kau..dah kau join dorang sekali!” bentak aku kasar. Aku kalau bab latihan memang aq strict..masa untuk berlatih diperuntukkan 3 jam, tapi dorang habis kan setengah jam untuk bermain2.
“Start warm-up sekarang!” satu suara garau kedengaran dari belakang. Cuak muka Limau, Kucai and the geng. Aku? Sikit pon tak tersentak. “Roi, boleh amik tempat..” ujar Abah a.k.a Cikgu Leman
Aku tersengih macam kerang busuk,, ade byk benefit jadi anak coach, antaranya, boleh jadi coach tak bertauliah.
Aku terkekek menahan gelak bila abah paksa dorang bumping. Sebagai denda sebab main-main waktu training.
“posisi macam biasa, team A lawan team B,,ingat ini untuk pemilihan wakil sekolah, bukan wakil rumah sukan. Ada rezeki, nnt cikgu cadangkan nama pemain yang terpilih untuk wakil daerah.” Abah bercekak pinggang ditepi padang.
Bola sepak ade lah game yang paling legend pernah wujud dimuka bumi ini. Yang diperlukan 2 pasukan pemain bole sepak sebijik bola sepak dan sebuah padang. Letak bola kat tengah2..pastu kejar bola sampai masa tamat. Itupun da cukup untuk penuhkan satu stadium old Trafford dengan jeritan peminat2.
“Roi..bola-bola” minta si Long. Aku bagi bola “Long tali kasut ko tu gunting aje kalau ta reti ikat” peril aku. Hurm tade deria rasa betul. Long tersengih sambil ikat tali kasut.
Aku dgn abah memang rapat. Sejak kecik, aku join die tgk,main,coaching bola sepak. Kira bola sepak yang satukan kitorg.
Sampai satu hari..
“Abah..apsal nama Roi, Roi?”
Abah yg tengah minum kopi terdiam sekjap.
“ni semua sebab arwak mak kiah lah..” jawab abah.
“apa kena mengena mak kiah dengan keluarga kita pulak?” aku ingat masa aku kecik-kecik dulu, mak kiah selalu jaga aq time abah mengajar.
“panjang citernya, Roi” abah bg statement klise,
“Tape Roi sanggup dengar” aku kalau2 bab mencungkil kebenaran ni memang fevret. Yelah kot2 nickname aku na ade bersangkut paut dengan kerabat diraja ke..mana lah tau.
“sebenarnya, masa arwah mak kamu meninggal, mak kiah ada disisi mak kamu, mak ada bisik something kat mak. Selepas bisikan tu, mak kiah pesan –Leman..kau letak lah apa nama sekalipun kat budak ini, tapi yang penting kau kena panggil dia Roi- ha..tu pesan mak kiah”
“Klu abah tak panggil nama Roi apa jadi? Ape yang mak bisik kat mak kiah? Apa maksud nama Roi?” haa..bertalu2 soklan, Abah terdiam.
“Roi tu..nama mak kamu..Rozaimah..abah dan kenalan2 mak kamu dulu panggil dia imah..tak pernah panggil Roi.”
Aku tercenggang sekjap.
“mak kamu teringin kena panggil Roi..tu yang dia last minit ckp dkt mak kiah, sruh abah panggil kamu Roi, kononnya tanda ingatan” jelas abah
Aku tak tau, nak ketawa,,takut kurang ajar, nak sentap, takut abah kecik ati, aku senyum je..
Sekarang abah dah tade, tapi citer pasal nickname Roi tu masih aku ingat. Abah jadi legend kat skola sebagai coach bola sepak terbaik. Aku pun tengah berjinak2 untuk sambung legasi dia.
Tapi satu lagi persoalan..nama nickname abah Leman..padahal nama dia Hassan. Ha..Sudah~..takkan nenek aku dulu teringin nak dipanggil dengan nama Leman. Hahahahah .

Monday, March 31, 2014

Gadis Neslo

Cabaran cerpen 20 minit AyuDania. 

Cabaran kedua AyuDania, cerpen 20 minit! Nak realisasi kan watak pilihan Nanad, Gadis Neslo.
Bismillah..

GADIS NESLO o,0
‘Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia’
Tersengih-sengih dia menulis lirik lagu Akim, Inikah Cinta, perasan seperti Akim nyanyikan lagu itu khas untuknya. Cermin matanya dibetulkan.
“Dah puas berangan? Tak habis2 mengharapkan si Akim tu nyanyi kan lagu untuk kau? Hurmm,,,sudah2 la Leyla..jgn na berangan sangat” Atie menghempaskan badannya kekatil. Konon penat study- tapi sibuk dating.
Dia kembali tatap muka Akim di mejanya, bukan 1-2 gambar akim..mau berpuluh keeping jugak gambar Akim kat situ. Tiba-tiba dia bangun.
“Haa..nak pergi mana tu?” Atie menaikkan kening.
“Mesin air..nak beli neslo..kau nak ape2 ta?” Leyla membetulkan cermin matanya lagi.
“tak habis2 dengan neslo kau..ermm belikan aq coke..guna duit kau dulu”
‘duit aku lagi..ape die fikir duit aq ni di-cipta khas untuk beli air mesin die ke’ ok..itu aje yg Leyla mampu, memprotes dalam hati.
“wiit2..tak pegi library ke?”
Ryzal menegurnya. Hot guy next door + classmate + soulmate-to-be + crush + bad boy.
Leyla tersenyum. Tak.. jawab nya dlm hati, hahaha tak mampu na berkata2. Ketar2 lutut. Perlahan-lahan dia menuju ke mesin air di hujung kaki lima flat 4 tingkat yang disewa bersama Atie.
“Aik senyum aje, awak..kot ye pun, jawab la soklan saya..”
Haaa…melting..
Dah lah destinasi utama Leyla-mesin air- harus melintasi rumah Ryzal,
“S-Saya nak beli neslo” what the f**k..apehal aku sebut neslo..sebut je la air..adussh
“hahaha, neslo? Owh..suke neslo ek..” tiba2 ryzal mmebuka grill rumahnya, dengan  seluar pendek –jenama crocodile- shirtless + tuala je kat badan, Nampak sangat sasa. Tuuiih..hahha
“saya temankan awak ye..” pantas Ryzal menuju ke mesin air, degupan jantung Leyla bagaikan bunyi mesin generator kat pasar malam, sangat teruja di’belanja’ oleh Ryzal secara tak langsung.
“Awak da ada boyfriend?”
“S-saya..”
Ryzal tak memandangnya.. dia sibuk melihat mesin air sementara menunggu jawapan Leyla.
“N-neslo..saya nak neslo” ahh..terketar2 bibir Leyla tuk mengeluarkan spatah perkataan.
“hahha..saya tahu..Cuma yang saya nak tahu sekarang-“  mata ryzal sebaris mata leyla..
“Awak suka saya..kan..?” entah menguji-diuji-sengaja uji-atau memang ujian. Kenapa soklan ni tetiba ditanya oleh Ryzal?
Tanpa berfikir panjang..
“Ya!” ringkas-simple-bodoh-teruja-harapan-unbelibebel
Ryzal tersenyum “Awak gadis yang paling berani mengaku..saya da lama tunggu awak sebenarnya.. tapi.-“
Fuuhh.. Leyla ketika itu berbunga2-kembang-bangga-konon cantik-
Gedeganngg!
Tin Neslo keluar dari mesin
Aish,,spoil romantic mode betul..
Ryzal tersenyum.. “Sekejap ya..” Ryzal melangkah kerumah nya.. 2-3 kepala terjenguk dari grill
“dia da mengaku suka kat aku..meh RM 50.00 sorang..” Ryzal berjalan bangga.. ketawa nya seolah2 menang judi.
Saat Ryzal toleh semula kearah Leyla.. Gedebussh!!
Setin Neslo hinggap didahinya yang luas..
Ciit!